17 debreceni gól a vb nyitónapján

Magyarország négy Loki-játékossal söpörte le Kazahsztánt, Jeca Deszpotovicsék győzelemmel kezdtek, Elke Karstent hét gólja vigasztalhatja az argentinok veresége után.

Játékosaink közül Jelena Deszpotovics és Elke Karsten lépett pályára először a 24. Női Kézilabda Világbajnokságon, melyen japán a házigazdája. Az argentin válogatott éppen a középdöntős álmokat szövögető Japán ellen játszott. Az ázsiai válogatott 24–20-ra nyert, Elke hét góljával a mezőny legeredményesebb játékosa lett. A magyar válogatottal azonos csoportban szereplő Montenegró a vártnál jóval nehezebben tudta legyűrni Szenegált, az afrikai válogatott a második félidő elején még vezetett, s a találkozót öt góllal záró Jecának nagy szerepe volt a montenegrói fordításban.

Történelmi nap volt számunkra november utolsó szombatja, hiszen két ifjú DVSC SCHAEFFLER játékos, Tóvizi Petra és Vámos Petra játszotta élete első felnőtt világbajnoki meccsét Jacusiróban. A kazahok elleni kezdőcsapatban három debreceni sportoló, Triffa Ági, Kovács Anna és Tóvizi Petra kapott helyet. Az első percekben még érezhető volt a nyitómeccsen természetes feszültség a magyar hölgyeken. Aztán 2–3 után Tóvizi Petra első felnőtt vb-n szerzett gólja (Kovács Anna hozta beállósunkat helyzetbe) adott jelet arra a magyar rohamra, amely eloszlatott minden kétséget afelől, hogy melyik csapat nyeri a mérkőzést. A mieink nyolcszor voltak zsinórban eredményesek, miközben a kazahok nem tudták bevenni Triffa Ági kapuját. Kazahsztán teljesen elveszítette a meccs fonalát, félidőben már 22–8-ra vezetett Magyarország.

A második félidőben Vámos Petra is átesett a vb-tűzkeresztségen, s a kezdeti, szinte természetes megilletődöttség után bizonyította, hogy miért is szavazott neki bizalmat Kim Rasmussen. Junior Európa-bajnokunk három góllal zárt élete első felnőtt világversenyen lejátszott meccsén, Tóvizi Petra és Kovács Anna egy-egy gólt szerzett, így a vb nyitányán összesen 17 DVSC SCHAEFFELR találat született.

MAGYARORSZÁG–KAZAHSZTÁN 39–15 (22–8)
MAGYARORSZÁG: Triffa – Lukács V. 5, Kovács Anna 1, Kovacsics, Tóvizi 1, Háfra N. 2, Schatzl Nadine 7. Csere: Kiss É, Bíró B. (kausok), Tomori, Klujber 3, Szabó L. 3, Tóth G. 5, Faluvégi 2, Márton G. 7, Vámos P. 3.