Dicső kupatörténelem: a hetedik Final Four következik – 2. rész

Az 1991-es, ötödik MK (MNK)-győzelem óta is akadtak szép debreceni pillanatok a honi kupasorozatban. Öt ezüst- és két bronzéremmel bővült klubunk kollekciója. Mióta négyes döntőt rendeznek, hatszor voltunk résztvevők. Tatabányán lesz a hetedik…

A 2021-es ezüstérmes csapat

Az utolsó kupagyőzelem után fél évtizedet kellett várni az újabb fináléra. Az 1995/96-os szezonban az itthon egyeduralkodó Ferencváros volt az ellenfelünk, s bár a kupagyőzelem már az első, népligeti meccsen eldőlt, a debreceni visszavágón 25–24-re nyert a Loki, a Hódos közönsége pedig aranyérmesként ünnepelte második helyezett kedvenceit.

Az 1997/98-as szezontól változott a szisztéma, azóta a legjobb négy csapat egy helyszínen dönt a kupa sorsáról. A DVSC először 2001-ben jutott be a Final Four-ba, s mindjárt meg is rendeztük az eseményt,  amely igazi kézilabdaünnepet hozott. Mindkét napon zsúfolásig megtelt a Hódos és az akkoriban középcsapatként számontartott debreceni együttes, a székesfehérvári Cornexi legyőzésével döntőbe jutott. A fináléban aztán a fantasztikus hangulat sem segített, simán nyert a Fradi, de a kétnapos rendezvényt okkal tarthatjuk minden  idők legjobb hangulatú négyes döntőjének.

Hat évvel később, 2007-ben jutottunk újra a négy közé. A budapesti Syma Csarnokban közel álltunk az újabb fináléhoz, de az elődöntőben 28–27-re kikaptunk a Győrtől, majd másnap a bronzmeccset is elbuktuk a Dunaferr ellen. A 2008-as, győri Final Four-ban is ott volt a Loki, de ismét csak a bronzmeccs jutott nekünk, miután a döntőbe jutásért felülmúltak minket a dunaújvárosiak. A harmadik hely azonban meglett, miután 25–24-re legyőztük a Fradit. Fényesebb érem jutott 2009-ben, miután az ismét Győrben megrendezett esemény elődöntőjében 33–24-re legyőztük a Kiskunhalast. A döntőben aztán hiába volt a remek első félidő, végül 32–27-re nyert az ETO. Két évvel később, 2011-ben ismét négyes döntőbe jutott a DVSC, s újfent a Győr volt a házigazda. A négy között drámai csatában, hétméteresekkel vertük 32–31-re a Vácot, majd a döntőben hiába vezettünk a szünetben még 14–12-re, fordított a győri csapat, s végül 29–21-re nyert.

A 2017-es, kecskeméti Final Four-ban az elődöntőben a Győrtől kaptunk ki, ám a bronzmeccsen fantasztikus játékkal vertük 30–24-re a Dunaújvárost, ezzel megszereztük az európai kupaindulást jelentő bronzérmet.

A történet eddig utolsó fejezete még élénken él az emlékezetünkben. A covid-járvány árnyékában megrendezett 2021-es veszprémi Final Four elődöntőjében a Kisvárdát vertük magabiztosan, 28–22-re. Az aranyéremért a Győr volt az ellenfél, s bár a bravúr elmaradt, a 29–23-as vereség után büszkén vehették át a lányok az ezüstérmeket!

Támogatóink