Döntött az ész és a szív: Jeca Deszpotovics még két évre a Lokié

Debrecen – A montenegrói átlövő féléves kitérő után tért vissza. Mindenki azt akarta, hogy maradjon. Ő is…

Jelena Deszpotovics 2015 nyarán a Buducsnoszt Podgorica csapatától került Debrecenbe. A BL-ben szereplő montenegrói bajnoknál kevés játéklehetőség jutott neki, így logikus lépés volt számára a váltás.

Amikor a Lokihoz került, már látszottak remek adottságai, fizikai és akaratereje, ám az akkori még kissé szeleburdi ifjú hölgy leginkább csak védekezésben kapott szerepet. Ám a fejlődése folyamatos volt, javult a összjátéka, így aztán egyre inkább támadó feladatokat is kapott Tone Tiseljtől.

– Montenegróból jöttem új országot, új környezetet új nyelvet kellett megszoknom. Szerencsére akkor itt játszott Bobana Klikovac, de mindenki nagyon kedves volt velem. Hamar megszerettem Debrecent, éppen a megfelelő közeg volt a fejlődésemhez, hiszen egy jó bajnokságban, egy jó csapatban szerepelhettem, s sok időt tölthettem a pályán – emlékezett vissza erre az időszakra Jeca.

Ennek ellenére úgy döntött, hogy a tavalyi szezon végén lejáró szerződését nem újítja meg és a szlovén RK Krim Mercator csapatához szerződik. Ám mentalitására jellemző, hogy a Magyar Kupa bronzmérkőzésén akkor játszotta élete – addigi – legjobb mérkőzését a Dunaújváros ellen, amikor már mindenki tudta, hogy távozni fog, döntő érdemeket szerzett a bronzéremben.

A nyár végén egyszer visszatért új csapatával a Hódosba, nagy tapsot kapott a Loki elleni felkészülési meccsen, ám egyetlen percet sem játszott.  Annál inkább a montenegrói válogatottban a decemberi világbajnokságon. A nemzeti csapatot a későbbi világbajnok franciák búcsúztatták a negyeddöntőben, Jelena a gárda minden meccsén játszott, ezen a találkozón is betalált kétszer a gallok kapujába.

– Új kihívást jelentett a Krim ajánlata, s csábító lehetőség volt a Bajnokok Ligája szereplés. Kemény időszak volt számomra, hiszen a nyáron egy betegség miatt ki kellett hagynom a felkészülés jelentős részét. Emiatt aztán keveset játszottam. Egyre inkább éreztem, hogy hiányzik Debrecen. – összegezte ljubljanai fél esztendejét az átlövő.

És jöttek a hírek, hogy nem érzi jól magát Ljubljanában, magányos, hiányzik neki az a hangulat, ami Debrecenben övezi a női kézilabdát. A DVSC-nél meg is mozdultak ennek hírére. És a két akarat egyesült, Jeca felbontotta szlovéniai szerződését, ismét a Loki játékosa lett fél esztendőre, s hatalmas mosollyal pózolt újra piros-fehér mezben.

December 30-án, a Békéscsaba elleni hazai meccsen már pályára is lépett régi-új csapatában és mindenkit ámulatba ejtett, hiszen nyolc akciógóllal jelezte, milyen öröm neki a „hazatérés”.  A Fradi elleni idegenbeli mérkőzésen is remekelt, csapata első félidei termésének fele az ő nevéhet fűződött – volt, hogy 11 méterről lőtt bombagólt, volt, hogy finom kézzel cunderezett. A Vasas ellen is folytatta: hazai pályán is „eladta” elképesztő cunderjét.

Ezek után érthető, hogy a Loki vezetői és ő is a fél esztendő meghosszabbítában gondolkodtak. Ami pedig valósággá is vált, hiszen Jeca kétéves szerződést kötött a DVSC-TVP-vel, azzal a klubbal, amelyiket eddig is pályafutása legfontosabb állomásának tekintett.

– Leírhatatlan érzés volt, amikor újra megláttam a zsúfolt lelátókat, a Loki fantasztikus szurkolóit. Nagyon boldog voltam, s tudtam, hogy itt a helyem! – magyarázta Jeca a hosszabbítás tényét.

Még egy biztos pillére van tehát a következő szezon Lokijának…

(Gurbán György)

Támogatóink