DVSC-MKC: rövid, de tartalmas közös történelem

Eddig összesen 13 tétmeccset játszott egymás ellen a DVSC és a Mosonmagyaróvár. Az évek során rangadóvá érett a két együttes összecsapása.

Pénteki ellenfelünk a Veszprém Barabás KC jogutódjaként a 2014/15-ös szezon óta szerepel az első osztályban. Kezdetben – csakúgy, mint a veszprémi együttes – a Győri ETO fiókcsapataként funkcionáltak, de néhány év után teljesen önállóvá vált az MKC. A városban hatalmas népszerűségnek örvend a sportág, s mióta 2017 februárjában átadták az UFM Arénát, rendre több, mint ezer néző előtt lépnek pályára a mosonmagyaróvári lányok. A csapat is folyamatosan fejlődött, s a 2020/21-es szezonban hatalmas eredményt elérve befutott az NB I harmadik helyére.

Az első DVSC–Mosonmagyaróvár meccset 2014 november 21-én játszották a Hódosban, s bár félidőben még a dunántúli együttes vezetett (12–15), végül 27–25-re nyertünk – jelenlegi másodedzőnk, Kudor Kitti három góllal vette ki a részét a sikerből. A következő három találkozás is debreceni győzelemmel zárult, mígnem 2016 októberében megszületett az első móvári siker. Az akkor még Mosonszolnokon játszó MKC 26–25-re verte a sérülésektől megtépázott Lokit. Ám tegyük hozzá, hogy nagyobb is lehetett volna a különbség, hiszen a hazaiak hat büntetőt hibáztak el. Az igazi hidegzuhany 2017 áprilisában következett, amikor a Kecskeméten megszerzett Magyar Kupa bronzérem után öt nappal a Hódosban verte 23–20-ra a Mosonmagyaróvár a debreceni lányokat.

A két DVSC elleni siker ellenére is búcsúzott a Móvár az első osztálytól, aztán a 2018/19-es szezonra egy teljesen más csapat tért vissza. Bár ellenünk kétszer kapitulált a dunántúli klub, magabiztosan maradt bent az NB I-ben. A Covid miatt félbeszakadt 2019/20-as bajnokságban is stabil középcsapat volt a Mosonmagyaróvár. A csonka bajnokságban csak egyszer találkoztak a felek, Debrecenben 32–26-ra nyertünk.

Az MKC számára történelmi bronzot hozó 2020/21-es szezont éppen Debrecenben kezdte meg a csapat, s hiába vezettünk az 54. percben még 29–26-ra, végül a vendégek nyertek 31–30-ra. Igaz, tavasszal az UFM Arénában javítottunk, s megszereztük a két pontot, a Mosonmagyaróvár a végén magabiztos előnnyel futott be a harmadik helyre. A 2021/22-es bajnokságban éppen mi vettük át a bronzérmes pozíciót a Móvártól, s ehhez kellett, hogy két remek iramú és színvonalú találkozón is felülmúljuk riválisunkat. Hazai környezetben 28–19-re, idegenben 31–23-ra nyertünk.

Pénteken a 14. DVSC–Mosonmagyaróvár meccs következik az NB I-ben, eddig 10-szer mi bizonyultunk jobbnak, s háromszor győzött az MKC.

Támogatóink