Eb-történelem debreceniekkel

Péntek délután megkezdi szereplését a magyar válogatott a 15. női Európa-bajnokságon. A mieink keretében hat DVSC SCHAEFFLER játékos neve szerepel, ami annak tükrében különösen érdekes, hogy az eddig Eb-ken összesen 9 debreceni kézilabdázó léphetett pályára.

A DVSC SCHAEFFLER hat válogatottja (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

Az első női kézilabda Európa-bajnokságnak 1994-ben Németország volt a házigazdája, s 2022-ig ez volt az egyetlen torna, amelyet nem decemberben, hanem a bajnokság kezdete előtt, szeptemberben rendeztek meg. Az Eb-n a magyar válogatott a negyedik helyen zárt, és a Lokit Szopóczy Brigitta képviselte. Két esztendővel később, 1996-ban már Miklós napján kezdődött a dániai Európa-bajnokság, amelyen Borók Rita és Virincsik Anasztázia szerepelt DVSC játékosként. Az atlantai olimpián szerzett bronzérem után alaposan átalakított magyar válogatott nem szerepelt túl fényesen. A lengyelek legyőzése után öt mérkőzést vesztett, így a 12 tagú mezőny 10. helyén zárt. Virincsik Anasztázia szerezte Loki-játékosként az első Eb-gólt, Borók pedig elsőként szerepelt kontinenstornán a DVSC saját nevelésű kézilabdázójaként.

Ezután, debreceni szempontból, szűk esztendők következtek, hiszen 1998 és 2004 között egyetlen sportolónk sem lehetett ott az Eb-ken. A jeget 2006-ban Szűcs Gabriella törte meg. Gabica 13 góllal járult hozzá a svédországi tornán kiegyensúlyozottan teljesítő magyar válogatott 5. helyéhez.

A 2008-as Európa-bajnokság újra DVSC sportoló nélkül zajlott le, 2010-ben viszont hárman (Bulath Anita, Sopronyi Anett, Szabó Valéria) is képviselték a piros-fehér színeket az első osztott rendezésű (Dánia, Norvégia) kontinensviadalon. A magyar együttes jó kezdés után végül a 10. helyen fejezte be a tornát. Buli 20, Sopi 7, Vali 6 gólt szerzett.

Újabb három olyan Eb következett, amelyen nem vett részt DVSC-kézilabdázó. Legközelebb 2018-ban adott klubunk játékost a válogatottba. A franciaországi Európa-bajnokságon Kovács Anna és a mindössze 19 éves, friss junior világbajnok Tóvizi Petra jutott lehetőséghez. A magyar csapat hetedik lett, később ennek a helyezésnek köszönhetően szerzett jogot az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételre. Kovács Anna az itt szerzett 23 góljával lett az Eb-történelem legeredményesebb Loki-játékosa, míg a tinédzserkorú Tóvizi Petra ötször volt eredményes.

A legutóbbi kontinensbajnokságot két évvel ezelőtt, már a Covid árnyékában rendezték meg Dániában. Tóvizi Petra második Európa-bajnokságán négy gólt lőtt, a magyar válogatott tizedik lett.

Ma délután pedig számunkra történelmi Eb kezdődik (18 órakor Svájc ellen kezdi meg szereplését a válogatott), hiszen hat DVSC SCHAEFFLER kézilabdázó neve szerepel a 18-as magyar keretben, amelyből minden meccsre 16 játékos nevezhet be Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány. Tóvizi Petra már a harmadik Eb-jére készülhet, Hornyák Dóra pedig csapatkapitányként vezethet ki a magyar együttest a mérkőzésekre.

Hajrá, Magyarország! Sok sikert a lányoknak! Mi pedig külön is szurkoljunk, Bordás Rékának, Hornyák Dórának, Kácsor Grétának, Tóvizi Petrának, Töpfner Alexandrának és Vámos Petrának!

AZ EDDIGI EURÓPA-BAJNOKSÁGOKON SZEREPLŐ DVSC-JÁTÉKOSOK

Tóvizi Petra (2018, 2020), Kovács Anna (2018), Bulath Anita (2010), Sopronyi Anett (2010), Szabó Valéria (2010), Szűcs Gabriella (2006), Borók Rita (1996), Virincsik Anasztázia (1996), Szopóczy Brigitta (1994)

LOKI EB-GÓLLÖVŐLISTA

1. Kovács Anna (23), 2. Bulath Anita (20), 3. Szűcs Gabriella (13), 4. Tóvizi Petra (9), 5. Sopronyi Anett (7)

6. Szabó Valéria (6), 7. Virincsik Anasztázia (2), 8. Borók Rita (1)

Támogatóink