Energetikai korszerűsítés a Hódosban

Havonta 13 millió forintot spórolhat a Hódos Imre Rendezvénycsarnok rezsijén az üzemeltető DVSC Kézilabda Kft.  a tetőre telepített napelemekkel és az új fűtési rendszerrel. 

A DVSC Kézilabda Kft, mint a Hódos Imre Rendezvénycsarnok üzemeltetője igyekszik megóvni a létesítmény állagát és biztosítani a hosszútávú fenntarthatóságát. Az energiaválság miatt óriási mértékben megemelkedő rezsiárak új helyzet elé állították cégünket. A csarnok üzemeltetési költsége az elmúlt évi fogyasztással és a jelenleg érvényes rezsidíjakkal kalkulálva olyan magas lenne, amit nem tudna kigazdálkodni a DVSC Kézilabda Kft.

A távhő díja az elmúlt évihez képest a 16,5-szeresére emelkedett. A tavaly decemberi távhődíj 1.6 millió forint volt, ez a mostani árral számolva 21 millió forint lenne ugyanarra a hónapra! (Tavaly egész évben fizetett összesen 12 millió forint távhődíjat a DVSC Kézilabda Kft!)

Ezért indokolttá vált a csarnok fűtési rendszerének teljes újragondolása. A távhő használatát igyekeztünk a minimálisra csökkenteni és alternatív megoldásokat kerestünk a fűtésre. A távfűtést november eleje óta már csak éjszakai temperálásra használjuk (napi 8 órában). A kiegészítő helyiségek (irodák, öltözők, orvosi szoba, edzőterem) fűtését egy 16 KW-os hőszivattyú biztosítja. A radiátorokat leválasztottuk a távfűtéses rendszerről és rákötöttük a hőszivattyúra.

A küzdőtér fűtését nagy teljesítményű elektromos hőlégbefúvókkal biztosítjuk. A megnövekedett villamosenergia-fogyasztást a Hódos Imre  rendezvénycsarnokra felszerelt napelemrendszerrel kompenzáljuk. A 108 db, egyenként 455 wattos napelem képes megtermelni a csarnok éves villamosenergia-fogyasztásának egyötödét.

Az újratervezett fűtési rendszerrel a csarnok havi rezsidíja jelentősen csökkenthető. A csak temperálásra használt távhő díja: 7 millió Ft/hó, míg az áramot fogyasztó fűtési rendszerek villamosenergia díja: 2 millió Ft/hó. Ez a téli hónapokban összesen: 9 millió forint havonta.

Ha csak távfűtést használnánk, az összeg 21 millió forint lenne, ehhez jönne az 1 millió forint villamosenergia díj, azaz összesen 22 millió forint lenne a végösszeg. Mindez azt jelenti, hogy az átalakításnak köszönhetően a téli hónapokban havonta akár 13 millió forintot is tudunk spórolni.

A beruházások összesen 25 millió forintba kerültek: napelemrendszer (20 millió forint, az egyéb kiegészítő eszközök 5 millió forint. Így a beruházás két hónap alatt megtérülhet!

A tetőn elhelyezett napelemrendszer átadásán Dr. Barcsa Lajos, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere elmondta, hogy a kialakult helyzetben a működőképesség megőrzése volt a legfontosabb feladat.

„A DVSC Kézilabda Kft. gyorsan reagált a megemelkedett energiaárak okozta kihívásra – fogalmazott Dr. Barcsa Lajos. – Ezzel a beruházással a csarnok rezsiköltsége jelentősen csökkent, a megtérülés pedig nagyon gyors.”

A DVSC Kézilabda Kft. a további korszerűsítéseket tervez Ennek keretében megvalósulhat a csarnok falainak külső szigetelése, majd egy folyadék hűtő-fűtő rendszerrel a teljes leválás a távhőrendszerről.

 

Támogatóink