Harcra készen

Péntek este megérkezett Kastamonuba a DVSC SCHAEFFLER csapata, hogy megvívja története eddig legkülönlegesebb európai kupameccsét.

Egy nap híján nyolchetes szünet után léphet újra pályára a DVSC SCHAEFFLER, hogy egy mérkőzésen próbálja meg kivívni az EHF Európa Ligában a csoportkörbe jutást a török Kastamonu Belediyesi otthonában. Az eredeti menetrend szerint november 14-én Törökországban, ezen a szombaton pedig a Hódosban találkoztak volna a felek. Csakhogy az élet közbeszólt, múlt héten nem tudott elutazni az akkor hatósági járványügyi felügyelet alatt álló debreceni csapat Kastamonuba, így az európai szövetség döntése alapján a továbbjutás egy meccsen dől el, s ezt Törökországban rendezik. Abban az országban, ahol még soha nem kapott ki a Loki! A debreceni lányok eddig ötször léptek pályára kupameccsen török ellenfél vendégeként, s mindannyiszor győztesen hagyták el a pályát. Utoljára idén január 4-én – abban a Kemal Atatürkről elnevezett sportcsarnokban, ahol a szombati meccset is rendezik – verték a Kastamonut 31–30-ra.

Mondhatnánk, hogy ismerős lesz az ellenfél, ám ez csak részben igaz, hiszen a török bajnok kerete alaposan kicserélődött az új szezonra. Számunkra akár megnyugtató is lehetne, hogy nincs már a csapatban Asli Iskit, aki januárban, az EHF Kupa csoportkörében két meccsen 14 gólt lőtt nekünk, s távozott a török női kézilabda legendája Yeliz Özel is, aki a két januári mérkőzésen összesen 12-szer volt eredményes.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ellenfelünk meggyengült volna, sőt… A törökök a dán Helle Thomsen személyében sztáredzőt szerződtettek, játékoskeretüket pedig még nemzetközibbé tették.  Az orosz vonalat erősítvén érkezett a jobbszélső Jekatyerina Lubjanaja, aki Svédországban is kézilabdázott, tavaly pedig a CSZKA Moszkva sportolója volt, a francia Dijontól szerződtették a korábbi válogatott beállós Jekatyerina Vetkovát, míg a korábban Érden is légióskodó jobbátlövő Julia Havronyina és az előző szezonban a Kisvárdát erősítő balátlövő Alena Iknyeva a magyar szurkolók számára sem ismeretlen. Az ifjú cseh jobbátlövő Sara Kovarová a Banik Mostból érkezett, ám a legnagyobb fogás kétségtelenül a szlovén válogatott irányító Nina Zulic, aki legutóbb a Krim Ljubljana mezét viselte.

Nálunk a térdműtétje után lábadozó Poczetnyik Lucán és Alekszandra Vukajlovicson kívül mindenki hadra fogható, ezzel együtt nem egyszerű a szakmai stáb dolga, hiszen a nyolchetes meccsnélküli időszak után nem túlzás vakrepülésnek minősíteni a szombati összecsapást.

„Annyi mindent történt velünk az elmúlt időszakban, hogy akkor hiszem el, hogy végre játszhatunk, ha a két ukrán játékvezető jelt ad a meccs kezdésére – fogalmazott a csapat indulása előtt Köstner Vilmos vezetőedző. – Január óta nagyon átalakult a Kastamonu, s Helle Thomsen érkezésével európai kézilabdát játszik. Rejtély, hogy ilyen hosszú kihagyás után mire lehet képes a csapat, az biztos, hogy nagyon szeretnénk továbbjutni. Érzem a lányokon az elszántságot, mindent megteszünk majd a sikerért. Eddig egyszer fordul elő, hogy a DVSC nem játszott hazai meccset egy kupapárharcban, 1994 novemberében az EHF Kupában lemondtunk a pályaválasztói jogunkról a Kizilay Ankara ellen, s kétszer Törökországban léptünk pályára. Akkor mindkét meccset megnyertük, s végül megnyertük a kupát… Most elégedett lennék, ha ott lennénk a csoportkörben!”

A magyar idő szerint 11 órakor kezdődő Kastamonu Belediyesi–DVSC SCHAEFFLERmérkőzést két ukrán játékvezető, Ruszlan Losak és Artjom Sajbakov vezeti majd. Mivel a továbbjutás egy meccsen dől el, döntetlen esetén kétszer öt perc hosszabbítás következik, ha a ráadásban sincs döntés, következnek a hétméteresek.

Mivel televíziós közvetítés nem lesz, terveink szerint a DVSC SCHAEFFLER YouTube csatornáján láthatják a találkozót, a részletekről Facebook oldalunkon tájékoztatjuk szurkolóinkat.

Támogatóink