Hódos 45: Ez történt márciusban

Idén augusztusban lesz 45 éves a DVSC kézilabdacsapatának otthona, a Hódos Imre Rendezvénycsarnok. Ennek apropóján minden hónapban felelevenítjük, hogy az elmúlt négy és fél évtizedben, az adott időszakban mi is történt a csarnokban.
Fotó: Arcanum adatbázis / HBM Napló

Mindjárt az 1976 augusztusában átadott csarnok első márciusa teli volt izgalmakkal. Hogy mást ne említsünk, a KISZ Hajdú-Bihar megyei Bizottsága 1977 március 13-án, vasárnap itt tartotta meg a Forradalmi Ifjúsági Napok megyei nyitórendezvényét, egy kétezer résztvevős nagygyűlés keretében. Az ünnepi beszédet Deák Gábor, a KISZ Központi Bizottságának titkára tartotta. Egy nappal később pedig eljött a lazulás ideje, a Bergendy Együttes adott koncertet a sportcsarnokban

1978 márciusában az Országos Sport Napok központi megnyitója tartotta lázban a várost. Olyannyira, hogy a színpompás előadás főpróbájára is megteltek a lelátók lelkes önkéntesekkel!

Kis ugrás az időben, 1987 márciusának első napján a Petőfi-csarnok Csillagfény- diszkója látogatott el Debrecenbe! Felléptek: a Z’Zi Labor, a Bikini, Jareio Band, Molnár Erik, Benkő László, Demjén Ferenc. A „nonstop bulira” – amely délután hattól éjfélig tartott – egy százas volt a beugró.

Ne feledkezzünk meg a városunkban népszerű küzdősportokról, 1993 március 6-án nagysikerű Budó Gálának adott otthont a Hódos, garantált volt a telt ház.

Az elmúlt évtizedek márciusában Debrecen kedvenc kézilabdás hölgyei is sok nagy csatát vívtak meg otthonukban. Mindkét EHF Kupa-győzelemhez vezető úton a tavasz első hónapjában léptek be a döntőt érő kapun. Igaz 1995 március 19-én nem volt túl vidám a hangulat, amikor a német Buxtehude elleni elődöntő első meccse 21–21-s döntetlennel zárult. A visszavágó aztán parádézott a Loki, a feledhetetlen emlékű Sándorné Sipos Éva vezérletével 23–23-as döntetlent ért el, s több idegenben lőtt góljának köszönhetően továbbjutott. Egy évvel később, a címvédés felé vezető úton az orosz Isztocsnyik Rosztov került a DVSC útjába az elődöntőben. Katasztrofális kezdés után végül a Köstner-csapat nyerte az idegek harcát 25–20-ra, majd az oroszországi visszavágón gond nélkül jutott a fináléba…

A márciusi hazai bajnokik közül talán a legszebb emlék számunkra a tíz esztendővel ezelőtti hazai diadal, amikor a 11 gólig jutó Bogdanovics Annamária vezérletével 29–26-ra vertük a Ferencvárost. Érdekesség, hogy azon a meccsen pályára lépett Hornyák Dóra is, aki két találattal vette ki a részét a sikerből.

Tavaly március 6-án felhőtlenül örültünk az Érd elleni 33–29-es hazai diadalnak, akkor még nem tudtuk, hogy a járvány miatt torzóban marad a bajnokság, melynek negyedik helyén álltunk! Így esett meg, hogy Varsányi Nóri úgy játszotta le az utolsó bajnokiját, hogy nem tudta, az a búcsúmeccse!

Támogatóink