DVSC

VS

Eszt

Felkészülési

2024.07.25. - 17:00

FTC

VS

DVSC

Felkészülési

2024.08.01. - 15:00

DVSC

VS

BÉKÉ

Felkészülési

2024.08.08. - 16:30

DVSC

VS

MTK

Felkészülési

2024.08.15. - 16:00

DVSC

VS

POD

Felkészülési

2024.08.30. - 15:00

Köstner Vilmos értékelte a vébén látottakat

A magyar válogatott, soraiban három DVSC SCHAEFFLER játékossal a 10. helyen zárt a világbajokságon. A látottakat a DVSC Kézilabda Akadémia tiszteletbeli elnöke, a kétszeres EHF Kupa-győztes mesteredző, Köstner Vilmos értékelte.

„A kivívott olimpiai selejtezős hely nem fedi el a hiányosságokat, de nagy lehetőség, sokat jelenthet a sportág megbecsülésével kapcsolatban – mondta Köstner Vilmos. – Vegyes az összekép a magyar válogatott teljesítménye kapcsán. A könnyű mérkőzéseket magabiztosan, nagy különbségű győzelmekkel hozta le a csapat, s ez még akkor is dicsérendő, ha egyértelmű elvárás volt. Ezeknek a sikereknek az volt a szépséghibája, hogy a kezdőcsapat tagjai több időt töltöttek a pályán, mint ami indokolt lett volna.

Egy egészséges rotáció több szempontból is szerencsés lehetett volna. Egyrészt az alapemberek kevesebb játékperccel a hátuk mögött, fejben és fizikálisan pihentebben játszhattak volna a kulcsmeccseken, másrészt jót tett volna a kevesebbet játszók önbizalmának. Így talán Montenegró vagy Svédország ellen a második félidőben jobban tudták volna pótolni, tehermentesíteni a többieket.
Az már a svédek elleni vereség után eldőlt, hogy a nyolc közé kerülés nem jön össze, a középdöntő utolsó mérkőzésének végjátékában viszont nagyon dicséretes teljesítményt nyújtott a csapat, így a legfontosabb cél teljesült, ott lehet a válogatottunk az olimpiai selejtezőtornán. Így hat mérkőzés jutott a mieinknek a világbajnokságon, ahhoz, hogy ez több legyen, Montenegró ellen a második félidőben jobban kellett volna kézilabdázni.”

A DVSC legendás mestere a játékosok egyéni teljesítményét is értékelte.

„A legjobb teljesítményt egyértelműen a csapat első számú kapusa, Böde-Bíró Blanka nyújtotta – folytatta Köstner Vilmos. – A mezőnyjátékosok közül Vámos Petra nyújtotta a legegyenletesebb produkciót, ez még akkor is igaz, ha a horvátok elleni találkozóra mentálisan talán elfáradt, emiatt több hiba csúszott a játékába. Vamosz mind védekezésben, mind támadásban meghatározója volt a magyar együttesnek. Előnyszerzésben, egy-egy elleni játékban, ziccerkihasználásban átlagon felülit produkált. Talán az egy-egyek utáni folytatásban javulhatna. Ha ebben is fejlődik, még komplexebb játékos válik belőle.

Szintén dicsérhető Simon Petra, aki jól szállt be a meccsekbe, új arcot adott a csapatnak, átlövésekben is felülmúlta a vérbeli lövőket. Klujber Katrin javára írható, hogy néhány kivételtől eltekintve a hétmétereseket magabiztosan értékesítette. A horvát meccsen kiváló második félidei védekezésével, a labdaszerzésekkel kulcsszerepe volt a felzárkózásban. Debreczeni-Klivinyi Kinga kevés szerephez jutott, de amikor pályára került, rutinjának köszönhetően irányítóként is kiválóan oldotta meg a rábízott feladatokat. A többiek elmaradtak a tudásuktól.

A mieink közül Töpfner Alexandra és Füzi-Tóvizi Petra is kevesebb lehetőséghez jutott, mint Debrecenben, így nem tudták azt a kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani, mint ősszel a BL-ben és a bajnokságban.

Tamara Haggerty és a holland válogatott még játékban van a vb-n, beállósunk csapata azt a szintet hozza, amit az elmúlt években megszoktunk. Ez még akkor is igaz, ha a Norvégia ellen elvesztett negyeddöntő után az ötödik-nyolcadik helyért játszanak majd. Tamara vb-szereplésében jelentős része lehet annak, hogy nálunk játszik és a BL-ben szerepelhetett ősszel. Most is bizonyította, hogy megbízható kézilabdázó, a rábízott feladatot megoldotta, de lényegesen kevesebb játékidőhöz jut, mint a DVSC-ben.

Éppen ellentétes Jovovics Jovana világbajnoksága, aki a szerb válogatottban több időt töltött a pályán, mint amit nálunk megszokott. Ez a több, mint 55 perces átlagos játékidő alaposan kifacsarta, valószínűleg ennek tudható be, hogy a Japán elleni mérkőzésen rosszul lett. Örömteli, hogy átlövőnk jobban van, s az is, hogy a vb-n a szerb válogatott meghatározó embere volt, gólerősen játszott, rengeteg gólpasszt jegyzett. A világbajnokság tovább javíthatja Jovi debreceni teljesítményét, amire nagy szükségünk lesz.”

Támogatóink