Köstner Vilmos: jó eséllyel az aranyért!

A vasárnap 17.30-kor kezdődő Magyarország–Norvégia junior vb-döntő előtt a DVSC Kézilabda Akadémia tiszteletbeli elnökét kérdeztük.

Fotó: IHF

A Svédország elleni győzelemmel bejutott a magyar juniorválogatott a szlovéniai korosztályos világbajnokság vasárnapi döntőjébe, ahol Norvégia lesz az ellenfele.

A két együttes tavaly júliusban is találkozott, ugyanabban a celjei csarnokban, ahol most a vb-aranyért lépnek pályára. A 2021-es ifjúsági Európa-bajnokágban már a csoportkörben összekerült a magyar és a norvég válogatott, s nagy meglepetésre az északiak úgy léptek pályára ellenünk a D-csoport zárófordulójában, hogy már nem volt esélyük bejutni a legjobb nyolc közé, hiszen korábban alulmaradtak Csehországgal és Romániával szemben is. Vámos Míráék 36–26-ra verték a teljesen szétesett norvég válogatottat, amely pont nélkül, mínusz 27-es gólkülönbséggel került az alsóházba, ahol aztán a folytatásban megemberelte magát és megszerezte a kilencedik helyet.

A 2022-es norvég válogatott nyomokban sem emlékeztet az egy évvel ezelőttire, Tore Johannessen szövetségi edző kicserélte a keret jelentős részét, Norvégia pedig egy kőkemény ágról, Dél-Koreát, Franciaországot, Montenegrót és Dániát megelőzve jutott a negyeddöntőbe, ahol előbb Svájcot verte könnyedén, (37–20), majd a titkos favoritnak számító Hollandiát ütötte ki az elődöntő második félidejében: a szünetben 14–14 volt az állás, a végén 32–23 nyertek a norvégok.

„Ez az utánpótláskorosztályunk már két Európa-bajnokságot nyert, egy régóta közösen dolgozó csapat, amely vasárnap is jó eséllyel száll harcba az aranyérmeért – fogalmazott a DVSC Kézilabda Akadémia tiszteletbeli elnöke, Köstner Vilmos. – Bízom benne, hogy a korosztályos világversenyek való sikerességből megőriznek valamit felnőtt korukra is, s hasonló sikereket érnek majd el. A döntőben nagyon nehéz meccsre számítok, a norvég kézilabdakultúrát nem kell bemutatni. Bízom benne, hogy Vámos Míra a fináléban megismétli a nyitómeccsen mutatott játékát, talán ez lehet a siker egyik kulcsa!”

A Magyarország–Norvégia junior világbajnoki döntő vasárnap 17.30-kor kezdődik. A mérkőzést a Sport1 élőben közvetíti.

Támogatóink