Közel volt a csoportkör!

Végletekig kiélezett meccsen egy hajszálon múlt a nyolchetes meccsszünet után nagyot küzdő és jól játszó DVSC SCHAEFFLER csoportkörbe jutása Törökországban.

Nyolchetes szünet után játszhatott újra mérkőzést a DVSC SCHAEFFLER, méghozzá meglehetősen furcsa körülmények között. A múlt héten nem tudott elutazni az akkor hatósági járványügyi felügyelet alatt álló debreceni csapat Kastamonuba, így az európai szövetség döntése alapján a továbbjutás egy meccsen dőlt el, s ezt Törökországban rendezték.

A törökök mindent elkövettek, hogy megnehezítsék a dolgunkat, néha nem is értettük, hogy mi a céljuk. A Kastamonu előélete miatt is akadt okunk aggodalomra, hiszen a török bajnokot tavaly Csehországban vesztegetési kísérleten kapták – a klub helyett egy szövetségi alkalmazottat büntettek –, s ellenfelünk más meccsein is akadtak furcsaságok a játékvezetéssel kapcsolatban…

A DVSC SCHAEFFLER pénteken még a Hódosban edzett, majd délután különgéppel utazott Törökországba, ahol a repülőtérről egyből a szállodába ment a csapat.

Szombaton pedig irány az Atatürk Sportcsarnok, ahol idén január 4-én egyszer már legyőztük a Kastamonu Belideysi együttesét 31–30-ra. Jóval kevesebben voltak a lelátókon, mint az év negyedik napján, de azért akadtak nézők, akik szorgos dudálással próbáltak hangulatot teremteni. Jól kezdett az 56 napos szünet után újra mérkőzést játszó Loki, Kovács Anna révén mi szereztünk vezetést és Vantara-Kelemen Éva találatával a 8. percben már 5–3-ra vezettünk a nyitott védekezéssel próbálkozó Kastamonu ellen. Nagy volt az iram élvezetes meccset láthatott a közönség, a hosszú kihagyás után is működött a debreceni támadógépezet. A védekezéssel akadtak problémák és sűrűn kerültünk emberhátrányba, sőt a 14. percben kettővel voltunk kevesebben, mégis kiegyenlített volt a csata. A 20. percben Kovács Anna hatodik találatával 10–9-re vezettünk, ám a majd minden akciónál passzívhatárig kézilabdázó törökök a szünetig fordítani tudtak.

Szünet után a Kastamonu kezdett jobban, kezdett visszaütni, hogy valamennyi kétes szituációban a hazaiak javára született ítélet. a nagyot küzdő DVSC SCHAEFFLER azonban a hibák ellenére fantasztikusan harcolt. A 40. percben már a tizedik góljánál járó Kovács Anna mellett Vámos Petra és Vantara Kelemen Éva villogott leginkább, s akkor sem jött zavarba a csapat, amikor a 43. percben hárommal megléptek a hazaiak (23–20). Bő egy perc alatt egyenlítettünk, így nagyon szoros lett a végjáték. Aztán az 55. percben úgy tűnt nagy a baj, hiszen 27–27-nél kettős emberhátrányba kerültünk, ráadásul hetest lőhettek a törökök. Csapó Kyra azonban kivédte Iskenderoglu büntetőjét, így majd nettó kétperces dupla hátrányból mi jöttünk ki jobban (28–29). Sőt, a kétgólos előnyhöz is labdánk volt, de elkapkodtuk a lehetőséget, majd két perccel a befejezés előtt 29–29-nél, Hornyák Dóra betörésénél elmaradt egy büntető a javunkra….

Kísértett a januári meccs, csakúgy, mint akkor, 30–30-as állásnál kezdődött az utolsó perc. Ezúttal Iknyeva találatával a Kastamonu került előnybe. Köstner Vilmos időt kért, ezután hét mezőnyjátékossal kezdtük meg utolsó támadásunkat. Egy szépen végig vitt figura végén Arany Rebeka került ziccerbe, s bár Aydin a hatos vonalon jó harminc centivel belül állva szabálytalankodott vele szemben néma maradt a síp, amikor szélsőnk lövése célt tévesztett.

Így a Kastamonu Belediyesi jutott az EHF Európa Liga csoportkörébe, de az 56 nap után remekül helytálló debreceni csapatnak nincs oka a szégyenkezésre.

EHF EURÓPA LIGA, SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ
KASTAMONU BELEDIYESI (török)–DVSC SCHAEFFLER 31–30 (15–14)
Kastamonu, 100 néző. V: Losak, Sajbakov (ukránok)
KASTAMONU: Durdu – Lubjanaja, ZULIC 9, Iskenderoglu 5 (2), Vetkova 1, IKNYEVA 8, Sarikaya 1. Csere: Türkoglu 1, KOVAROVÁ 4, Coskun 2, Aydin. Edző: Helle Thomsen
DVSC: Csapó Kyra – Bánfai 1, KOVÁCS ANNA 12 (1), VÁMOS P. 5, Bordás, Hornyák D. 2, VANTARA-KELEMEN 5. Csere: Giegerich (kapus), Deszpotovics 1, Arany 1, Karsten 3, Tóvizi, Petrus.Edző: Köstner Vilmos

Az eredmény alakulása. 8. perc: 3–5. 15. p.: 8v7. 20. p.: 9–10. 27. p.: 13–13.34. p.: 17–15. 43. p: 23–20 45.p.: 23–23. 51. p.: 25–26. 57.p.: 28–29. 60. p.: 30–30.
Kiállítások: 10, ill. 14 perc
Hétméteresek: 3/2, ill. 1/1

Továbbjutott a Kastamonu Belediyesi

MESTERMÉRLEG
Köstner Vilmos: Ritkán gratulálok a csapatomnak vereség után, most megettem, hiszen nagyon hosszú kihagyás után csodálatosan játszottak és küzdöttek a lányok, lényegesen az elvárható szint felett teljesítettek. Ezt mindennél jobban jelzi támadójátékunk hatékonysága, a kevés technikai hiba és ne felejtsük el egy jól, európai kézilabdát játszó együttessel találkoztunk. A hetesek megítélése miatt van egy kis hiányérzetem, főként azért, mert a végén az Arany Rebeka ellen elkövetett szabálytalanságért nem kaptunk büntetőt. De magunkat is okolhatjuk, hiszen a hajrában egygólos vezetésünknél Jelena Deszpotovics nem passzolt a ziccerben levő szélsőnek, ez is döntő momentum volt. Ennek ellenére büszke vagyok a lányokra, nagyon odatették magukat, ez teljesítmény erőt adhat a folytatásra. Ilyen hozzáállással ilyen kézilabdával magyar bajnokságban szép tavasz állhat előttünk!

Támogatóink