Kudor Kitti lesz Köstner Vilmos segítője

Nyolc év után újra együtt dolgozik a DVSC sikeréért Köstner Vilmos és Kudor Kitti. A 2011/12-es szezonhoz képest változott a felállás, most nem a pályán hanem másodedzőként segíti a szakvezető munkáját Kitti.

Mennyire ért váratlanul a felkérés?
Nagyon meglepett, nem számítottam rá, hogy Vida Gergő megüresedett helyére engem kérnek fel.

Az első lépéseket már megtetted az edzői pályán, hiszen két szezont dolgoztál edzőként fiatalokkal. 
Nagyon szeretek velük dolgozni, a gyerekek minden téren nagyon sokat tudnak adni az embernek. Lelkesek, hálásak, fogékonyak mindenre. Fontos volt számomra, hogy folyamatosan kaptam róluk a visszajelzéseket, és láttam rajtuk, hogy a kőkemény munka milyen sokat ér. A legjobb érzés, amikor visszaköszön a mérkőzésen az, amit előtte heteken át gyakoroltunk az edzéseken és kezdik megérteni a kézilabda lényegét. Hamar összecsiszolódtunk és a lányok hétről-hétre, hónapról-hónapra fejlődtek. Ők voltak edzői pályafutásom első játékosai, s elmondhatom, egymást alakítgattuk, egymás által fejlődtünk.

Hol tartasz az edzőképzés folyamatában?
Debrecenben szereztem meg a D-licenszet, majd Egerben végeztem el a középfokú C-tanfolyamot. Júniusban sikerrel felvételiztem a szakedzői végzettséget adó B-licenszes képzésre, ami szeptembertől Budapesten indul.

Jogászként sokkal nyugodtabb életet élhettél volna, mégis a kispad mellett döntöttél. Mi szólt az edzősködés mellett?
Úgy gondoltam, hogy egy ideig el tudom látni párhuzamosan a két feladatot, aztán majd eldől, merre vezet az utam. Aztán az élet átírta a forgatókönyvet, már most döntenem kellett. Erre a lehetőségre nem lehetett nemet mondani, egy percig sem gondolkoztam rajta. A kézilabda tizenegy éves korom óta az életem meghatározó része, ebben a közegben nőttem fel, mindig vonzott a pálya, a játék, ez az én világom.

Közhelyesen fogalmazhatunk úgy, hogy nagy fába vágtad a fejszédet.
Nincs nagy edzői gyakorlatom, ám játékosként sok mindent megéltem. Tudom, hogy egy játékos mit gondol, vagy érez egy adott szituációban, hogy mi játszódik le benne egy rossz döntés vagy kihagyott helyzet után. A jelenlegi keretünkből is nagyon sok emberrel játszottam együtt, nem vagyunk egymás számára ismeretlenek, ahogy a magyar bajnokságban játszó játékosokat se kell bemutatni számomra.

Ráadásul a vezetőedzőnek sem kell bemutatkoznod….
Köstner Vilmos személye keretbe foglalja az eddig kézilabdás éveimet. Anno, Derecskén nála lettem NB I-es játékos, ő hívott vissza kilenc évvel ezelőtt a Lokihoz, s most ő választott ki engem másodedzőjének. Nagyon fontos számomra, hogy az egyik legkarakteresebb szakemberrel dolgozhatok együtt. Tudom, hogy rengeteget fog adni nekem ez a szezon, sokat tanulhatok tőle.

Említetted, hogy csapattársként ismered a játékosok nagy részét. Ez előny vagy hátrány lesz?
Ha félretesszük, hogy néhány évvel ezelőtt még egymás mellett játszottunk a pályán, és sikerül felállítani azokat a határokat, amelyek szükségesek egy játékos és egy másodedző között, akkor mindenképpen előny lesz. Akkor lehet jó az együttműködés, ha kölcsönösen tiszteljük és segítjük egymás munkáját. Én mindent meg fogok tenni, hogy a játékosok mind egyénileg, mind csapatként tovább fejlődjenek és elérjük a céljainkat.

Milyen céljaid vannak az edzői pályán?
Játékosként is mindig a lehető legnagyobb célt tűztem ki magam elé, természetesen edzőként is szeretnék minél magasabbra jutni. Tudom, hogy ez nem egy tipikus női pálya, de ismerünk sikeres női vezetőedzőket.

Mit vársz az előttünk álló évtől?
Biztos, hogy nem lesz könnyű szezonunk! A csonkán maradt bajnokságban jól szerepelt a csapat, magasra tettük a lécet saját magunk előtt. Az elmúlt hónapok történései valószínűleg átrendezik az erőviszonyokat, elképzelhető, hogy nagyobb lesz a szakadék az első öt helyezett és a mezőny többi része között. Bízom benne, hogy sikeres szezon vár ránk, de tudom, hogy ezért nagyon sokat kell majd dolgoznunk. A fő cél, hogy állandó, stabil teljesítményt nyújtsunk és idén is a nemzetközi kupaindulást érő helyen végezzünk, amire képesek lehetünk. Az idei kupaszezon menete még zavaros, de akárhogy lesz, szeretnénk minél tovább jutni.

Várod már július nyolcadikát, az első edzést?
Természetesen nagyon várom. Addig még leülünk Köstner Vilmossal és átbeszéljük az első hat-nyolc hét részletes menetrendjét. Biztos, hogy izgatott leszek, hiszen olyan ez, mint amikor az első NB I-es szezonomra készültem. Remélem, az idő múlásával egyre otthonosabban érzem majd magam a pálya másik oldalán is. 

NÉVJEGY
Kudor Kitti
Született: 1988. január 22., Debrecen
Magasság: 167 cm
Posztja: irányító
Klubjai: Debreceni Sportiskola (1999-2003), DVSC (2003-2006), Tajtavill-Derecske/Nyíradony (2006-2009), Hódmezővásárhely (2009-2010), Békéscsaba (2010-2011), DVSC (2011-2016), Dunaújvárosi KKA (2016-2017), Nyíradony VVTK (2017-2018)
Edzői: Szilágyi Attila, Komáromi Ákosné, Tóth Rózsa, Varga József, Köstner Vilmos, Farkas József, Mátéfi Eszter, Bohus Bea, Tone Tiselj, Zdravko Zovko. 
Első mérkőzés a DVSC-ben: 2005. április 13. DVSC–Vasas 35–27
Utolsó mérkőzés a DVSC-ben: 2016. május 26. DVSC–Érd 20–21
Összes tétmérkőzés a DVSC-ben (mérkőzés/gól): 151/631
NB I-es mérkőzés a DVSC-ben (mérkőzés/gól): 133/567
Összes NB I-es mérkőzés: 239/902
Nemzetközi mérkőzés a DVSC-ben (mérkőzés/gól): 8/24
Egyéni gólcsúcs a DVSC-ben: 11 gól – Dunaújváros–DVSC 34–34 (2011. november 9.)

Támogatóink