Nagy reményekkel tér vissza a Loki Európába

Fókuszban a DVSC SCHAEFFLER. AZ EHF hivatalos weboldalán közölt cikket az Európa Liga csoportkörére készülő csapatunkról.

 

Fotó: EHF Facebook

Az eredeti, angol nyelvű cikk az alábbi linken érhető el: https://ehfel.eurohandball.com/women/2020-21/news/en/dvsc-are-back-with-high-hopes/

A DVSC SCHAEFFLER az egyik legsikeresebb klubcsapat a női EHF Európa Liga (illetve elődei az IHF és az EHF Kupa) történetében. Kétszer megnyerte a kupát és kétszer ezüstérmet szerzett a 80-90-es években. Most, hogy a hazai bajnokságban bronzérmesek lettek, újra visszatérnének a nemzetközi élmezőnybe.

Alap információk:

  • A DVSC csoportkörös volt a 2019/20-as szezonban is, amelyet félbeszakítottak a Covid-járvány miatt
  • Két év kihagyás után Magyarország második legnagyobb városának csapata visszatért a nemzetközi porondra, miután a harmadik helyen végzett a hazai bajnokságban
  • Nyáron csatlakozott a DVSC-hez a junior világ és Európa-bajnok balátlövő Kácsor Gréta, akit kétszer választottak meg a legjobb fiatal játékosnak Magyarországon
  • a német kapus, Ann Cathrin Giegerich keresztszalag-műtéten esett át márciusban. Abban bízik, hogy januárban visszatérhet a pályára

A legfontosabb kérdés: tényleg visszatértek?

A 2019/20-as szezonban, több sikertelen próbálkozás után, a Debrecen végre bejutott a csoportkörbe a második számú európai kupában, bár végül a szezon félbeszakadt a pandémia miatt. Az A-csoportban szerepeltek a Thüringer HC, a Kastamonu Belediyesi és a DHK Banik Most társaságában és végül a harmadik helyen végeztek a csoportban a Kastamonu mögött, de csak a rosszabb egymás elleni gólkülönbségük miatt.

Azóta az idei az első alkalom, hogy bejutottak a csoportkörbe. A 2021-ben szerződtetett Szilágyi Zoltán vezetőedző bizakodó.

„Az, hogy a harmadik helyen végeztünk a bajnokságban nagy előrelépés a csapat számára. A következő célunk az lehet, hogy az Európa Ligában is jó eredményt érjünk el – mondta Szilágyi. Egyelőre nem tudjuk, hogy milyen csapatokkal sorsolnak össze minket, de mindenképpen szeretnénk továbbjutni a negyeddöntőbe, annak ellenére, hogy elég sűrű lesz a programunk januárban és februárban, hiszen rengeteg meccset kell majd lejátszanunk.”

Hogyan látják ők

Sok fiatal, tehetséges játékos van a csapatban. Többségük kivette a részét a magyar korosztályos válogatottak legutóbbi sikereiből. Ennek ellenére ideális a korösszetétel, hiszen rutinos, tapasztalt játékosokból sincs hiány. Erre példa a csapatkapitány, Hornyák Dóra. A balátlövő számára nem ismeretlen a nemzetközi porond, és tapasztalatával sokat segíthet a társainak, hiszen összesen hét évet töltött el a Győri Audi ETO KC és az FTC-Rail Cargo Hungária csapataiban. Mindeközben a Győrrel kétszer megnyerte a Bajnokok Ligáját.

„A nemzetközi kupaszereplés mindig is nagyon fontos volt a DVSC történetében. Kétszer már megnyertük az EHF Kupát, amire mindenki nagyon büszke a klubnál. A klub hagyományaihoz méltó módon szeretnénk szerepelni most is az Európa Ligában. Tudjuk, hogy nehéz mérkőzések várnak ránk, de már nagyon várjuk a rajtot.” – mondta Hornyák.

Reflektorfényben: Kácsor Gréta

A balátlövő még csak 22 éves, de már komoly nemzetközi tapasztalattal bír, hiszen már 2018-ban debütált az EHF Kupában, és akkor a junior válogatott sikereiről még nem is beszéltünk, melynek ő volt az egyik fő letéteményese. 2018-ban junior világbajnokságot, 2019-ben junior Európa-bajnokságot, 2017-ben pedig Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált nyert a magyar válogatott Kácsorral. A DVSC a második profi klubcsapata, korábban Vácon játszott, ott kezdődött a profi pályafutása.

2020-ban debütált a magyar felnőttválogatottban. Azóta minden jelentősebb nemzetközi viadalon kerettag volt.

Mit mondanak a számok

A történelmükre és a szurkolóikra támaszkodhat a Debrecen. Az 1980-90-es években volt a klub sikerkorszaka. 1986-ban ezüstérmet szereztek az IHF Kupában, aztán a következő szezonban, a klub története során másodszor, megnyerték a hazai bajnokságot. Az azt követő években veretlenek maradtak a Magyar Kupában. Az EHF Kupa 1994/95-ös kiírásában a második helyen végeztek, aztán az 1995/96-os, majd az 1996/97-es szezonban megnyerték az EHF Kupát.

Tudta?

A vezetőedző Szilágyi Zoltán és a másodedző Kudor Kitti ugyanezt a szerepkört tölti be a junior válogatottnál is.

Érkezők és távozók:

Érkeztek: Catherine Gabriel (Paris 1902), Hámori Konszuéla (Praktiker-Vác), Jovovics Jovana (Moyra-Budaörs Handball), Kácsor Gréta (Praktiker-Vác), Töpfner Alexandra (Alba Fehérvár KC)

Távoztak: Kovács Anna (visszavonult), Deonise Fachinello (visszavonult), Karina Jezsikava (visszavonult), Csapó Kyra (Érd), Arany Rebeka (DKKA), Poczetnyik Luca (DKKA, kölcsönben), Török Lilly (Siófok KC, kölcsönben)

Legnagyobb sikereik:

EHF Kupa
Győztes (2): 1995/96, 1996/97

Magyar bajnokság
Győztes (2): 1955, 1987

Magyar Kupa
Győztes (5): 1985, 1987, 1989, 1990, 1991

Támogatóink