Olimpia: magyar feltámadás, megvan a negyeddöntő!

A Tokióban eddig veretlen Svédországot legyőzve jutott negyeddöntőbe a magyar női válogatott az olimpián. Vámos Petra három találattal és rengeteg gólpasszal járult hozzá a továbbjutást érő bravúrhoz.
 
Fotó: Derencsényi István

Az első kívánságunk teljesült! Úgy léphetett pályára a csoport zárótalálkozóján a magyar válogatott Svédország ellen, hogy volt esélye a negyeddöntőbe jutásra, ehhez „csak” egy győzelem kellett. Korábban ugyanis nem lett döntetlen a francia–brazil találkozó (nyert Franciaország) és az orosz csapat legyőzte Spanyolországot. Csak hát az olimpián még veretlen, már biztos csoportelsőként pályára lépő svédek ellen kellett két pontot szerezni.

Vámos Petra gólja adta meg az alaphangot, aztán Tomori Zsuzsa is betalált, hamar elléptünk két góllal, majd ugyanilyen forgatókönyv szerint egyenlítettek a svédek. Mielőtt aggódni kezdtünk volna, újra elléptünk (6–3), s ezt az előnyt el is vittük a félidő hajrájáig. Ekkor jött az első komolyabb hullámvölgy, 13–10 után négy északi találat következett, így a meccsen először hátrányba kerültünk. A szünet előtti percben is Svédország vezetett 15–14-re, s szerencsére a meccsen utoljára!

A pihenőig egyenlítettünk, majd a második félidő elején még hat magyar gól született válasz nélkül, így 21–15-re léptünk meg. Majd 12 perc után találtak be a svédek, s a folytatásban a hatalmasat harcoló magyar válogatott a bravúrokat halmozó Bíró Blanka vezérletével úgy is megőrizte előnyét, hogy 11 perccel a vége előtt elvesztette a piros lappal kiállított Tomorit.  Magyarország a padlóról felállva bejutott az olimpia egyenes kieséses szakaszába, ahol a negyeddöntőben Norvégia lesz az ellenfele.

MAGYAROROSZÁG–SVÉDORSZÁG 26–23 (15–15)
Tokió, zárt kapuk mögött. V: García, Paolantoni (argentinok)

MAGYARORSZÁG: Bíró B.– Lukács V. 4, Tomori 2, Vámos P. 3, Kisfaludy, Szöllősi-Zácsik 4 (1), Márton G. 4. Csere: Szikora (kapus), Háfra N. 4, Klujber 4 (2), Bordás, Helembay 1, Kiss N. Szövetségi kapitány: Elek Gábor

Támogatóink