Olimpia: menekülés a győzelembe, maradt esély a továbbjutásra

Vámos Petra hat góllal, az élete legjobb válogatott meccsét játszó Bordás Réka két találattal és számtalan remek zárással járult hozzá a magyar válogatott első tokiói győzelméhez.

Reménytelennek tűnő helyzetből kezdte a magyar válogatott negyedik olimpiai csoportmeccsét, hiszen a három mérkőzés mellett három játékosát is elvesztette a magyar együttes. Számolgatni viszont nem kellett, hiszen az egyértelmű volt, hogy a negyeddöntőbe jutásra csak két győzelemmel lehet esély.

Az ellenfél pedig az a spanyol válogatott volt, amelyik alig több, mint másfél esztendeje a Japánban megrendezett vb-n ezüstérmet szerzett. A már-már reménytelennek tűnő szituációban elszántan, dacosan kezdtek a magyar lányok. Nyoma sem volt az elmúlt mérkőzéseken látott hitehagyott védekezésnek, Bíró Blanka pedig remekelt a kapuban. A keretben Vámos Petra maradt az egyetlen irányító, de a magyar együttes legfiatalabb tagját nem nyomta agyon a teher.

Magyar álomkezdésnek lehettünk szemtanúi, Szöllősi-Zácsik Szandra, Vámos Petra és Márton Gréta góljaival hamar megléptünk, s bár a spanyolok is betaláltak, a remeklő balszélső, Márton Gréta találatával már 5–1-re vezettünk. Egy újabb Vámos Petra góllal lett először ötgólos az előny, mindig akadt a magyar válogatottban olyan játékos, aki javította a társa hibáját, s az ötkarikás játékokon először fordult elő, hogy végig nálunk volt az előny az első félidőben, 14–11-es vezetésnél térhettünk pihenőre.

Talán meglepő volt, hogy a második játékrész elején az addig jól teljesítő Vámos Petra nem volt ott a pályán, ám mindössze annyi történt, hogy a szövetségi kapitány nem akarta „csapágyasra hajtani” egyetlen irányítóját és bölcsen ekkor adott neki pihenőt, így a szünettel együtt nettó harminc percet regenerálódhatott.

A spanyolok kezdték jobban a második félidőt, ám úrrá lettünk a helyzeten és Bordás Réka parádés góljával – egy kipattanót szedett össze és lőtt be –, már 18–14-re vezettünk. Vámos Petra a 40. percben tér vissza, mindjárt egy góllal (22–16), majd Bordás Réka újabb találatával a 42. percben már hét volt a különbség.

Időt kértek a spanyolok és nekifogtak a felzárkózásnak. Rohamosan csökkent a különbség, miután 9 percig nem lőttünk gólt (23–21), s bár Klujber Katrin betalált, hamarosan egyre zárkózott fel az ellenfél.

Mielőtt nagyobb lett volna a baj Bíró Blanka nekiállt halmozni a bravúrokat, többek között a spanyolok két klasszis jobbszélsőjének vette el a kedvét nemcsak a kézilabdától, hanem az élettől is.

Újra nőtt a különbség, Vámos Petra kulcstalálatával 28–23 volt ide, innen már a vb-ezüstérmesnek sem volt visszaút, megszületett az első magyar győzelem az tokiói olimpián.

Számolgatni nem érdemes, mire hétfőn elkezdődik a svédek elleni meccsünk, úgyis megtudjuk, hogy negyeddöntőt ér-e a siker.

„Ma végre azt játszottuk, amiben jók vagyunk, túl tudtunk lépni a kudarcokon és felszabadultan játszottunk – mondta a meccs után Vámos Petra. –Tudtuk, hogy jók a spanyolok, de betartottuk a taktikai utasításokat. Amikor feljöttek a spanyolok, a kulcspillanatokban lőttünk fontos gólokat, mindig volt valaki, aki átlendítette a csapatot!

 

MAGYAROROSZÁG–SPANYOLORSZÁG 29–25 (14–11)

Tokió, zárt kapuk mögött. V: Fonseca, Santos (portugálok)

MAGYARORSZÁG: Bíró B.– Lukács V. 1, Tomori 2, Vámos P. 6, Kisfaludy 2, Szöllősi-Zácsik 2, Márton 5. Csere: Háfra N. 3, Klujber 6 (3), Bordás 2, Kiss N., Schatzl Nadine. Szövetségi kapitány: Elek Gábor

Támogatóink