Petrus Mirtill az év játékosa

Petrus Mirtillt választotta meg az év játékosának a szakmai stáb. Töpfner Alexandra lőtte a legtöbb gólt a csapatban, így ő lett a házi gólkirály. 

Szilágyi Zoltán szerint Petrus Mirtill nyújtotta a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt a játékosok közül, ezzel ő érdemelte ki a szezon legjobbjának járó Jeddi Mária-díjat, amit majd a nyári szünet után, az első hazai bajnoki mérkőzésen vehet át. Mici kiemelkedő teljesítménye tetten érhető az MKSZ statisztikáiban is. Szélsőnk lövési hatékonysága 77 százalékos volt a szezonban, ami a legjobb a csapaton belül. 86 lövéséből 66 gól lett. Az NB 1 góllövőlistájának első húsz helyezettje közül csak Tamara Mavsar lőtt kapura ilyen hatékonyan. 

Ha csak a számokat és a számok mögötti egyéni teljesítményeket nézzük, akkor kijelenthető, hogy nem igazolt rosszul a klub tavaly nyáron, sőt! Az új játékosok több rovatban is az élmezőnyben szerepelnek.

Töpfner Alexandra például házi gólkirály lett, sőt az NB 1 góllövőlistáján is előkelő helyen végzett. 130 találatával ő lett a nyolcadik legeredményesebb játékos az élvonalban. A lista élén a Praktiker-Vác játékosa, Kuczora Csenge végzett, 203 góllal.

Szasza egyébként komoly párharcot vívott Kácsor Grétával aki végül 103 bajnoki góllal zárt. Ha minden versenysorozatot összeszámolunk, akkor válik igazán szorossá a végeredmény, hiszen Gréti a Magyar Kupában és az Európa Ligában is a legeredményesebb játékosunk volt. 103 bajnoki gólja mellett még lőtt 23-at a hazai kupában és 35-öt az El-ben. Ez összesen 161 találat. Szaszánál ugyanez a számsor így néz ki: 130+11+23=164, azaz mindent összevetve csupán három góllal szerzett többet, mint Kácsor Gréta.

A teljes képhez természetesen hozzátartozik, hogy Töpfner Alexandra az első számú heteslövőnk. Góljainak majdnem felét, 62-őt hétméteresből szerezte. Ugyanakkor azt is be kell lőni…

Talán a szerzett gólok számánál is fontosabb, hogy ki milyen százalékban értékesítette a helyzeteit. Nos, ebből a szempontból – ahogy fentebb írtuk – Petrus Mirtill teljesített a legjobban, akinek a lövési hatékonysága 77 százalékos volt. Ami a házon belüli listát illeti, Mici után Hámori Konszuéla (76%), illetve Bordás Réka (75%) célzott a legpontosabban.

Francia kapusunk, Catherine Gabriel is hagyott nyomot maga után a szezonvégi statisztikákban. Neki volt a legtöbb védése, szám szerint 215. Árnyalja a képet, hogy csak 31 százalékos hatékonysággal sikerült hárítania a kapujára érkező lövéseket, ami a középmezőnyhöz elég (ez alapján a 7. az élvonalbeli ranngsorban). Az NB 1-es lista elején Silje Solberg található, aki 39%-kal zárt.

Támogatóink