Tokiói számok, debreceni büszkeség!

Az olimpiai kézilabdatorna statisztikai adatai között szemezgettünk, s kiderült, hogy Bordás Réka és Vámos Petra a számok tükrében is remekül teljesített Tokióban.
 
Fotó: IHF

A magyar keret legfiatalabb tagja, Vámos Petra az ötkarikás tornán egyértelműen alapemberré vált, hogy mást ne említsünk, 26 találatával ő lett a magyar csapat házi gólkirálya az egyaránt 23-szor eredményes Klujber Katrin és Szöllősi-Zácsik Szandra előtt. Kiosztott 13 gólpasszt és ezzel a kanadai táblázaton (gól+assziszt) is az első lett 39 ponttal. Petra 2 óra 50 perc 3 másodpercet töltött a pályán, 26 gólját 43 lövési kísérletéből szerezte, ami 60 százalékos hatékonyság. Elek Gábor szövetségi kapitány bizalmát jelzi, hogy Klujber Katrin után Vamosz lett a válogatott második számú heteslövője Tokióban.  De amíg az FTC jobbátlövőjének ez természetes feladat, addig Petra számára abszolút újdonság volt, hiszen az egész szezonban hat büntetőt lőtt Loki mezben. A franciák ellen bevált az újítás, ötből négy hetest váltott gólra, az egész tornát tekintve 7/13-as mutatóval zárt. Összességében a szakma egybecsengő véleménye alapján Vámos Petra volt a tokiói torna egyik nagy felfedezettje, s még csak 20 éves.

Bordás Réka helyzete különleges volt, hiszen Tokióban, a franciák ellen játszotta első tétmeccsét a felnőtt válogatottban. A tornán összesen 2 óra 40 perc 15 másodpercet töltött a pályán, 8 lövésből szerezte 7 gólját, ami 88 százalékos hatékonyság, ez a legjobb a magyar keretben. Baba nevéhez négy gólpassz is fűződik, s egyszer volt kiállítva. Ami a legfontosabb, hogy a világ (egyik) legjobb csapata, a norvég válogatott ellen kiváló teljesítményt nyújtott a negyeddöntőben mind támadásban, mind védekezésben, a második félidőben négy gólt szerezve.

Támogatóink