Út a bronzig – 1. rész: döcögött, majd beindult a Lokomotív!

Sérülésekkel tarkított felkészülés után öt győzelemmel kezdte a 2021/22-es szezont a DVSC SCHAEFFLER. Szezonértékelőnk első fejezete.

Akadtak jócskán buktatók a DVSC SCHAEFFLER 2021-es nyári felkészülése során. A Vácról érkezett szakvezető, Szilágyi Zoltán például a DESOK-ban mutatkozott be új csapatának, hiszen a debreceni lányok a Hódos Imre Rendezvénycsarnok felújításának újabb szakasza, majd az U19-es női kosárlabda világbajnokság miatt a felkészülés jelentős részét albérletben töltötték.

A kezdésnél nem volt ott az olimpiára készülő Bordás Réka és Vámos Petra (a válogatottal a felkészülést végig dolgozó Tóvizi Petra is később csatlakozott), Vámos Míra a junior, míg Csernyánszki Liliána és Panyi Anna az augusztusi ifjúsági kontinenstornára készült.

Nagy kedvvel vágott bele a munkába a megújult csapat, ám már az első, Nagybánya elleni felkészülési meccs előtt elvesztettünk egy kulcsembert: Kovács Anna térdével akadtak problémák, átlövőnk korrekciós műtéten esett át, s hosszú hetekre kiesett a felkészülésből. Aztán a mátraházi edzőtábor utolsó napján, az FTC/MTK-vegyescsapat elleni találkozón Arany Rebeka válla sérült meg, rá is hosszú kihagyás várt.

Közben azért alakult a csapat, visszatértek válogatottjaink, méghozzá sikerélményekkel telítve. Bordás Réka és Vámos Petra Tokióban a válogatott alapemberévé vált, Vámos Míra, Csernyánszki Liliána és Panyi Anna pedig korosztályos kontinensbajnokként érkeztek meg Debrecenbe.

A rajt előtti utolsó felkészülési meccs nem sikerült jól, 36–30-ra kikapatunk az MTK-tól a Hódosban. A bajnokság kezdetéig még két hete volt a csapatnak, hogy kijavítsa a hibákat s persze bíztunk a régi színházi babonában, mely szerint a rossz főpróba után jó előadás következik!

A Kisvárda elleni hazai nyitányon aztán harminc percig akadozott a játék (13–12), szünet után viszont robbantott a közönségétől támogatott DVSC SCHAEFFLER, alig 18 perc kellett hozzá, hogy egyről, tízre duzzadjon a hazai előny, magabiztosan nyertünk 30–22-re. A második körben, Szombathelyen is csikorgott a gépezet, de végül különösebb gond nélkül szereztük meg a két pontot, 29–25 lett a vége. A Budaörs elleni hazai mérkőzésen a nyitány forgatókönyve ismétlődött meg, döcögős első félidő (12–10) után lehengerlő második játékrész következett, 30–21-re nyertünk.

Mindenki tisztában volt vele, hogy az új szezon első nagy erőpróbája vár a csapatra, hiszen a negyedik fordulóban Vácra látogattunk. A Duna-parti városban sokáig üldöztük a vendéglátókat, 4–1-re, majd 10–7-re vezettek a váciak. Szilágyi Zoltán egykori csapata ellen rövid időszakokra már Kovács Annát is pályára tudta küldeni, de a főszerep Vámos Petráé volt. Vamosz ötször volt eredményes a második félidőben. Lépésről-lépésre őröltük fel a fáradó Vácot, az egyenlítésig többször is eljutottunk, a vezetést azonban sokáig nem tudtuk átvenni. Aztán az 55. percben, passzív játéknál, amikor már csak egy passzunk volt, Planéta Szimonetta bombázott a hálóba, először volt nálunk az előny (24–25). A hazaiak ekkor még egyenlítettek, de Szimó újabb góljára már nem volt válasz, 26–25-re megnyertük a szezon első rangadóját.

Két Eb-selejtező erejéig a válogatotté volt a főszerep, s immáron négy DVSC SCHAEFFLER-játékos (Bordás Réka, Vámos Petra, Tóvizi Petra és Planéta Szimonetta) szerepelt az új szövetségi kapitány, Golovin Vlagyimir keretében, s mindannyian szerepet vállaltak a Portugália és a Szlovákia elleni sikerből.

A válogatott szünet után újabb rangadó várt a csapatra, az előző szezon bronzérmesét, a Mosonmagyaróvárt fogadtuk. Hiába kezdtünk jól – Kovács Anna, Korsós Dorina és Tóvizi Petra góljaival nem egészen három perc alatt 3–0-ra vezettünk – a folytatásban rengeteg helyzetet hagytunk ki (pontosabban Szemerey Zsófia védett bravúrral), ekkor úgy tűnt, hogy egy kapus lehet a mérleg nyelve ezen a meccsen, s így is lett… A debreceni kapuba ugyanis érkezett Ann-Cathrin Giegerich és lehúzta a rolót! Szünetben egy góllal jártunk a vendégek előtt, aztán fokozatosan nyílt az olló. Anca előtt szenzációsan védekezett a csapat, s a 49. percben már 22–17-re vezettünk, ekkor lőtte be Karina Jezsikava első hétméteresünket – a hatodik kísérletből. Néhány perccel – és Anca bravúrral – később már 27–17 állt az eredményjelző, eksztázisban tomboltak a debreceni ultrák, talpon volt az egész csarnok! A 62 százalékos hatékonysággal védő Anca vezérletével 28–19-re vertük az előző szezon harmadik helyezettjét, s ezzel hivatalosan is bejelentkeztünk a bronzéremért!

(Folyt. köv.)

Támogatóink